Domäner

För att kunna ha en egen webbplats på nätet så krävs inte bara ett webbhotell utan även ett domännamn så att personer kan skriva in detta i adressfältet och således hamna på sin sida. Domännamn kan vara svåra att komma på för att det ska passa just ens egen sida men om man tänker till tillräckligt mycket så kommer man alltid på några som man kan tänka sig. Det är dock synd om det skulle vara så att domännamnet som man helst skulle vilja ha är slut, då får man försöka tänka igen och välja något annat.

Ett domännamn kostar olika mycket beroende på vilken toppdomän som du önskar att ha. En toppdomän är den två- tre- fyr- eller fem- bokstavskombination som är efter själva domänen. I till exempel domän.se så är ”.se” själva toppdomänen och ”domän” själva domänen. Det finns hundratals av toppdomäner att välja mellan där några av de populäraste i Sverige är .se, .com, .nu, .net, .eu, .org, .info, .me och .biz. Beroende på vilken man tycker är bäst så kan man beställa denna med den kombination av domän som man önskar. De flesta väljer att ha .se vilket är den vanligaste toppdomänen i just Sverige då det är Sveriges officiella toppdomän och denna kostar runt 100 kronor hos de olika återförsäljare av domännamn som finns i Sverige. En återförsäljare av toppdomäner kallas också fackmannamässigt för registrar.

Det är också själva domänen som styr e-mailadressen som man sedan kan ha. Om man till exempel registrerar domän.se och man vill ha en mail som är som ens namn så blir det namn@domän.se. Man kan hos de flesta webbhotell ha så många emailadresser man vill under ett webbhotell och att upprätta olika e-mailadresser är inte alls svårt och kräver bara några sekunders arbete så är man igång med sin helt egna mail med den domän som man köpt.

Domännamn finns det miljoner och åter miljoner av, bara .se finns det över en miljon registrerade – ett antal som hela tiden ständigt ökar exponentiellt. Domännamnet som man köper är också bra om det förknippar det som man tänkt ha på sidan. Om man till exempel hade tänkt sälja smycken på sin webbplats så kan det vara snyggt att ha ett domännamn så som smyckesbutiken.se, elinssmycken.se eller liknande. Att ha ett snyggt domännamn är också bra så att ens besökare kan komma ihåg vad det var för adress så att de kan komma åter.

Priserna på domännamn ser relativt lika ut överallt, man kan inte se någon större prisskillnad mellan olika registrarer så det ska inte behöva styra själva valet av webbhotell. I första hand är det viktigt att det webbhotell som man tänkt köpa faktiskt är bra, man bör allra sist prioritera priset på domännamn som ser i princip ut likadant överallt. Genom att registrera ett domännamn och skaffa ett webbhotellpaket hos ett webbhotell som man tycker är bra och har bra villkor så får man sig en bra start på den verksamhet man tänkt starta på nätet.